woensdag 3 maart 2010

Twitter en Wiki's

Om te beginnen stuitte ik op het probleem dat ik niet in onze 23dingen WIKI kon komen, ondanks het invoeren van de aangegeven inloggegevens. Hebben meer mensen dit probleem? Ik was van plan om even te gaan experimenteren, maar dat is me nog niet gelukt.

Ik heb als collectiemanager niet zo'n positieve ervaring met WIKI's. Een paar jaar hebben we als collectiemanagers een collectiewiki gemaakt voor ons collectiebeleid , maar helaas is deze wiki gehacked waardoor het onmogelijk was om hiermee verder te gaan. En dat heeft mijn visie op een Wiki wel een beetje beïnvloedt. Een groot voordeel vond ik wel dat je gezamenlijk en onafhankelijk van elkaar aan een stuk kon werken. Dit kan natuurlijk binnen een teamsite ook, als je daarvoor de rechten heb.
Verder zijn er voor mij wel een aantal zaken waaraan je moet denken als je een WIKI inzet in een bibliotheek- of onderwijssituatie. Er is kans op beperkte , eenzijdige of foutieve informatie en ook op extreme informatie. Dit wordt ook in een van de artikelen genoemd.
Daarom lijkt me (zoals ook al aangegeven in dit artikel) een moderator geen overbodige luxe.
Wel zijn er natuurlijk genoeg goede mogelijkheden om een WIKI in te zetten voor de bibliotheek .
Een leuk en goed voorbeeld vond ik de wiki van de OB-Deventer.
Deze wordt ingezet als informatie-en promotiemiddel. Het grote voordeel is dat iedereen er actief erbij betrokken wordt en een bijdrage kan leveren.
Ook intern kan het natuurlijk gebruikt worden voor bepaalde projecten en dan met name voor de kennisdeling en uitwisseling : zie onze collectiewiki.
Maar voorwaarde is natuurlijk wel dat de wiki’s niet gehacked kunnen worden!.

Een tweede ding was het Twitteren.
Dit wordt ook al ingezet in het Mediacentrum als communicatiemiddel voor korte, actuele informatie.
Maar ik heb zelf nog niet de behoefte om volger te worden, alleen al vanwege het feit dat ik de
hele dag mijn mobieltje aan zou moeten hebben. Misschien een beetje een flauw excuus, maar voor mij speelt het wel.

Zo halverwege de cursus hebben we kennisgemaakt met heel veel web 2.0 mogelijkheden om in te zetten . Waar ikzelf wel behoefte aan zou hebben is aan een bepaald beleid en visie vanuit het Mediacentrum. Welke middelen zetten we in , waarom zetten we het in en voor wie zetten we het in.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Netcat, je noemt inderdaad helaas een geval waarbij het misging omdat er allerlei spam in de wiki kwam. Maar hoe ervoer je de wiki als middel om samen te werken? Ovigens onze PBworks wiki's, bijv. onze Werkwiki, zijn nog nooit gehacked. daarin heb je ook gewerkt.

    Voor het volgen van twitters hoef je geen mobieltje te hebben hoor. Kan bijvoorbeeld via je eigen Twitter.com pagina of m.b.v. een programma als TweetDeck, die je op je pc zet.

    je spreekt je behoefte uit aan een bepaald beleid en visie vanuit het Mediacentrum. Verwacht je die vanuit het MT? Of hebben we met elkaar daar iets over te zeggen? Het zou een uitkomst kunnen zijn van dit 23Dingentraject. In dat licht zou het goed zijn als (volgens mij m.n.) de ib'ers steeds bij elk ding erg goed kijken naar de relatie richting Mediacentrum. En dan liefst niet in bewoordingen als 'zou iets kunnen zijn' of 'misschien hebben bibliotheken hier iets aan', maar concreet. Noem steeds een concrete inzet. Aan het eind van het traject heb je dan een prachtige basis om in heel korte tijd mee aan de slag te kunnen gaan. Je vragen die je aan het eind stelt kunnen goed als selectiecriteria gelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oeps vergeten, nog een heel goed punt in je bericht: 'Een leuk en goed voorbeeld vond ik de wiki van de OB-Deventer.
    Deze wordt ingezet als informatie-en promotiemiddel. Het grote voordeel is dat iedereen er actief erbij betrokken wordt en een bijdrage kan leveren.'. Dit sluit aan bij mijn blogpost over Twitteren - http://eriks23dingen.blogspot.com/2010/03/twitteren.html.
    Ik ben blij dat jij ook constateert dat zelf actief betrokken en actief zijn, bijdragens kunnen leveren, van groot belang is. Zie je dat actief bijdragen ook in de zin van zelf direct binnen het platform (wiki of Twitter) kunnen schrijven?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat je ook de voordelen hebt ervaren van een wiki, wiki's zijn mijn favorieten ;-).
    Je laatste opmerking, dat is het punt waar ik in mijn vorige reactie mee zat. Zou je actiever zijn (zoals ik dat beaam in mijn blogpost -http://eriks23dingen.blogspot.com/2010/03/twitteren.html) als je zelf direct zou kunnen communiceren of wil je inderdaad achter een moderator zitten? Het citaat dat ik aanhaalde uit jouw blog, leek aan te geven dat jij ook liever direct zou willen communiceren. Of zie ik dat verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen