woensdag 31 maart 2010

Lente





Niet alleen mensen zijn bezig met en verlangen naar het voorjaar.
Ook de dieren zijn druk bezig met de voorbereidingen voor dit seizoen.
Hier een voorbeeld van een eekhoorn die, in de achtertuin van mijn ouders, druk bezig is om nestmateriaal te verzamelen!. Helaas moest de pop van jute eraan geloven!.

dinsdag 30 maart 2010

Library Thing en GoogleMaps

Lezers van mijn blog zullen ondertussen wel mijn voorliefde voor de boeken van Henning Mankell hebben ontdekt.
Daarom ook via Library Thing Widget een overzicht van mijn Bibliotheek wat betreft de boeken van deze schrijver.





Om een indruk te krijgen van Ystad, waar zich de verhalen van Inspecteur Wallander afspelen heb ik via Google Maps een indruk kunnen opdoen van deze plaats.
Verder vind ik van allebei “de dingen” best lastig om te kunnen zeggen wat nu direct de toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor het Mediacentrum.
Library Thing zie ik als iets wat we docenten zou kunnen vertellen wat ze zouden kunnen gebruiken voor "hun bibliotheek”
Misschien is het een idee om, wanneer we een eigen site zouden hebben via Librarything for Libraries b.v. onze aanbevelingen of toptien boek te laten zien.

Van GoogleMaps vind ik het nog wat lastiger . Ik kan me eigenlijk alleen iets voorstellen bij het voorbeeld van de Vlaamse bibliotheken waarbij je opgenomen bent in Google Maps en dan met vermelding van b.v. openingstijden en adresgegevens. Fenny gaf al aan dat de OB-Zwolle hier ook al gebruik van maakt.

Niet ieder “ding” heeft naar mijn idee direct een toegevoegde waarde die ingezet zou kunnen worden in en voor het Mediacentrum.

woensdag 17 maart 2010

You-tube en Podcasts

YouTube en podcasts.

Turnen van Janneke


Toen ik in YouTube ging zoeken vond ik ook een filmpje dat mijn zwager gemaakt heeft.
Het gaat om een turnwedstrijd waaraan mijn nichtje deelnam in Beekbergen.
Vooral voor de familie en vrienden heel leuk om te zien.
Binnen het onderwijs en ook binnen het Mediacentrum zie ik wel verschillende mogelijkheden .
-opnemen van lessituaties of college’s
-instructiefimpjes (zoals Greta ons heeft laten zien met betrekking tot de databanken).
-rondleidingen met uitleg.
Ook zit ik te denken aan het opnemen in het Mediacentrum van bepaalde activiteiten zoals workshops of evenementen die organiseerd worden.
Ik zie vooral mogelijkheden die een duidelijk doel hebben. Want ik als ik sommige filmpjes op You-tube bekijk dan zie ik een hoog “fungehalte” (ook niets mis mee natuurlijk.)
Jammer dat ik Bibliotube niet kon openen. Kreeg alleen de opmerking “It Works”. Maar niet dus.

Podcasts

Vanuit mijn interesse in joodse cultuur heb ik een hele leuke Amerikaanse podcast gevonden van en over klezmermuziek.
http://klezmerpodcast.com/

Mogelijkheden voor het Mediacentrum zie ik vooral (net als bij de YouTube) in het registreren van workshops of evenementen. Dichters of schrijvers die voordragen uit eigen werk, lezingen die gegeven worden of andere evenementen.
Wat ik me wel afvroeg toen ik de podcasts van DOK-Delft en Waterweg bekeek/beluisterde hoe vaak dit bijhouden wordt. Ik zag dat er nogal veel tijd tussen de diverse opnames zat.

vrijdag 12 maart 2010

Instant messaging en online kantoortoepassingen

Instant messaging.


Zelf heb ik eigenlijk geen ervaring met b.v. Live Messenger of andere Instant Messaging.
Maar waar ik voor het Mediacentrum wel heel veel mogelijkheden zie is de chatfunctie met klanten.
Er zit in Questionpoint ook een chatfunctie. Zouden we deze ook kunnen gaan gebruiken ?
De grote voordelen van chatten zouden we zeker in kunnen zetten voor het Mediacentrum : het geeft direct persoonlijk contact met je klant en kun je direct reageren op de klant.
Ook vond ik van belang wat in het rapport van Rob Coers wordt aangegeven : “dat programma’s zoals Cha-Cha slimme medewerkers inzet die over grote passie beschikken voor en de commerciële waarde inzien van zoeken en vinden. Zo wordt de scheidslijn tussen bibliothecaris en leek wel heel vaag”.
Het is daarom volgens mij van belang dat we als Mediacentrum deze mogelijkheid voor een (nog) betere dienstverlening niet laten liggen.


Online kantoortoepassingen.

De toepassing Google-Docs kende ik omdat ik met Greta via Google Docs aan stuk over collectiebeleid heb gewerkt.
Het grote voordeel van Google-Docs vond (en vind ik nog steeds) dat je gezamenlijk, maar wel onafhankellijk van elkaar kunt werken.

https://docs.google.com/Doc?docid=0ARi5j5qmKBWDZGY2dGs5ZnBfMWY1d3NzYnAz&hl=en

Onder deze link zit een google-docs document wat ik gemaakt heb over Henning Mankell. De gegevens heb ik oa uit Wikipedia gehaald.

donderdag 11 maart 2010

Schrik!

Toen ik afgelopen maandag in mijn blog wilde gaan werken, lukte dit niet.
Als ik mijn blog wilde openen, sloeg het als het ware "op hol" en ik kreeg ook een ander adres. Ik werd als het ware omgeleid.
Het bleek dat dit kwam, door een gadget wat ik binnengehaald had met html/javascript.
Gelukkig is het inmiddels allemaal opgelost door Rob en kan ik weer doorgaan met mijn blog.
Toch uitkijken met wat je binnenhaald!.

maandag 8 maart 2010

"Video in het Onderwijs".

Op Donderdag 4-3 werd er door een aantal collega’s een themamiddag georganiseerd over het onderwerp “Video in het onderwijs".
Ik heb tijdens deze middag aan 2 workshops deelgenomen.
Allereerst een workshop van Thom Visscher over Surfmedia.
In het kort werd verteld wat er in Surfmedia te vinden is en hoe je het beste kunt zoeken.
Ook kregen we de tijd om zelf ook hiermee aan de slag te gaan .
Er waren een aantal dingen die ik niet wist en toch heel handig waren om te gebruiken o.a het plaatsen van favorieten en het zelf samenstellen van collecties.
Helaas was de tijd veel te kort om b.v. nog aan de slag te gaan met de virtuele snijmachine

De tweede workshop was een presentatie over Ed*It door Doeke Talma, redactrice bij Ed*It.
Ed*It is een compleet online onderwijsplatform voor zowel Basis, Voortgezet als Middelbaar Onderwijs. In Ed*It is er een veilige toegang tot tienduizenden originele video’s, film-en geluidsfragmenten, artikelen en foto’s. Bijna alle materialen zijn afkomstig van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Het voordeel van Ed*It boven het veelgebruikte Teleblik is dat in Teleblik hele fragmenten of afleveringen worden aangeboden en je zelf nog aan de slag moet met snijden etc.
Ed*It heeft dit al gedaan.
Struikelblok bij een aantal deelnemers was dat Ed*It per leerling 1,85 euro betaald moet worden en aardig commercieel is , terwijl toegang tot Teleblik gratis is.
Als reden hiervoor werd opgegeven dat Ed*it al heel veel voorwerk doet en daarvoor betaald moet worden.
Maar tijdens de workshop werd wel aangegeven dat wellicht voor Pabo’s en Lerarenopleidingen de toegang ook gratis wordt omdat het dan in een opleidingssituatie gebruikt wordt en toekomstige leraren hiermee kennis kunnen/ moeten maken.
Wanneer we als Mediacentrum gemakkelijk en gratis toegang zouden krijgen tot dit materiaal zou dit zou een mooie aanvulling zijn op de digitale collectie.

woensdag 3 maart 2010

Leestip!


Dit is de echte laatste Wallander.
In een adem uitgelezen.
Een echte aanrader!

Twitter en Wiki's

Om te beginnen stuitte ik op het probleem dat ik niet in onze 23dingen WIKI kon komen, ondanks het invoeren van de aangegeven inloggegevens. Hebben meer mensen dit probleem? Ik was van plan om even te gaan experimenteren, maar dat is me nog niet gelukt.

Ik heb als collectiemanager niet zo'n positieve ervaring met WIKI's. Een paar jaar hebben we als collectiemanagers een collectiewiki gemaakt voor ons collectiebeleid , maar helaas is deze wiki gehacked waardoor het onmogelijk was om hiermee verder te gaan. En dat heeft mijn visie op een Wiki wel een beetje beïnvloedt. Een groot voordeel vond ik wel dat je gezamenlijk en onafhankelijk van elkaar aan een stuk kon werken. Dit kan natuurlijk binnen een teamsite ook, als je daarvoor de rechten heb.
Verder zijn er voor mij wel een aantal zaken waaraan je moet denken als je een WIKI inzet in een bibliotheek- of onderwijssituatie. Er is kans op beperkte , eenzijdige of foutieve informatie en ook op extreme informatie. Dit wordt ook in een van de artikelen genoemd.
Daarom lijkt me (zoals ook al aangegeven in dit artikel) een moderator geen overbodige luxe.
Wel zijn er natuurlijk genoeg goede mogelijkheden om een WIKI in te zetten voor de bibliotheek .
Een leuk en goed voorbeeld vond ik de wiki van de OB-Deventer.
Deze wordt ingezet als informatie-en promotiemiddel. Het grote voordeel is dat iedereen er actief erbij betrokken wordt en een bijdrage kan leveren.
Ook intern kan het natuurlijk gebruikt worden voor bepaalde projecten en dan met name voor de kennisdeling en uitwisseling : zie onze collectiewiki.
Maar voorwaarde is natuurlijk wel dat de wiki’s niet gehacked kunnen worden!.

Een tweede ding was het Twitteren.
Dit wordt ook al ingezet in het Mediacentrum als communicatiemiddel voor korte, actuele informatie.
Maar ik heb zelf nog niet de behoefte om volger te worden, alleen al vanwege het feit dat ik de
hele dag mijn mobieltje aan zou moeten hebben. Misschien een beetje een flauw excuus, maar voor mij speelt het wel.

Zo halverwege de cursus hebben we kennisgemaakt met heel veel web 2.0 mogelijkheden om in te zetten . Waar ikzelf wel behoefte aan zou hebben is aan een bepaald beleid en visie vanuit het Mediacentrum. Welke middelen zetten we in , waarom zetten we het in en voor wie zetten we het in.