vrijdag 12 februari 2010

Beurs Onderwijs en ICT 2010


Op 11 februari zijn Ineke en ik naar de jaarlijkse beurs “ICT en Onderwijs” in Utrecht geweest.
Er waren veel leveranciers van software, digiborden, kopieerapparaten en administratieve systemen, maar onze aandacht ging vooral uit naar digtitale producten van de Educatieve uitgeverijen.
Voor ons als Mediacentrum vormt het een probleem dat steeds meer schoolmethoden digitaal worden aangeboden, maar dat we dit als Mediacentrum niet kunnen aanbieden omdat de studenten een persoonlijke licententie moeten kopen voor software die alleen op een bepaalde PC kan draaien. Het is dus niet mogelijk dit als Mediacentrum voor een hele groep studenten aan te bieden, tenzij er een docentenlicentie wordt gekocht. Maar ook dat gaat dan buiten het Mediacentrum om. Hetzelfde geldt voor de software voor de smartboards voor het basisonderwijs.
We hebben op de beurs diverse uitgeverijen dit probleem voorgelegd , maar het was om te beginnen een hele klus om uit te leggen wat we bedoelden. Eigenlijk had geen van de uitgeverijen een goed antwoord op onze vraag.
Het is ons wel duidellijk geworden dat we als enkele Hogeschool weinig kunnen beginnen in de onderhandelingen met de uitgeverijen ten aanzien van dit probleem.
Het zou goed zijn als b.v, op SHB-niveau dit probleem wordt opgepakt zodat dit gezamenlijk als Hogescholen dit kunnen aankaarten bij de uitgeverijen .
Verder was er een inspirerende presentatie van Wim Veen, prof. E-learning van de TU .Delft. Zijn presentatie was getiteld : “ Nieuwe media : van boek tot Ecloud”. Hij gaf o.a. aan hoe we de toekomstige generatie kunnen blijven motiveren door in te spelen op de manier zoals zij informatie tot zich nemen. Volgens Prof. Veen neemt de toekomstige generatie informatie tot zich via de virtuele werkelijkheid, games, en ook heel belangrijk via netwerken of communities. Men raadpleegd geen deskundige of handleiding meer voor de oplossing van een probleem maar b.v via internetfora (netwerken) legt men het probleem aan anderen voor die dan met een oplossing komen. Hij stelde ook vast dat met name het onderwijs nog slecht op deze ontwikkelingen inspeelt en dat komt de motivatie van de toekomstige generatie ten aanzien van het onderwijs niet ten goede.
Ook betoogde hij dat voor b.v voor bedrijven niet diploma’s het belangrijkste zijn maar je passie, wat je kunt betekenen voor een bedrijf of organisatie (je toegevoegde waarde) je flexibiliteit en je netwerken.
Het was goed om op deze beurs rond te kijken en zo op de hoogte te blijven van allerlei nieuwe ontwikkelingen.

3 opmerkingen:

  1. Je schetst het probleem t.a.v. digitle toegang tot onderwijsmethoden goed. Heeft Ineke het voorbeeld genoemd waarbij het wel werkt, een hele reeks methoden van ThiemeMeulenhoff. Voor die methoden hebben we toegang. Ze kunnen ontsloten worden via Vubis (er is een manier, ietwat bewerkelijk, dus we wachten nog op HAN-linken, maar het kan). Het noemen van dat voorbeeld was mogelijk een goede binnenkomer en stimulans ("waarom ThiemeMeulenhoff wel en jullie niet?") geweest.

    Prof. Veen heeft een spannend verhaal, maar of het helemaal steekhoudend is vraag ik me af. Ik vind alleen al de opvatting 'Men raadpleegd geen deskundige of handleiding meer voor de oplossing van een probleem maar b.v via internetfora (netwerken) legt men het probleem aan anderen voor die dan met een oplossing komen' al een punt om even goed over na te denken. Geen 'deskundige' worden geraadpleegt en dat is wat we willen? Dan krijg je de problemen zoals we rond vaccinatieprogramma's zien. Iemand roept wat niet onderbouwde kreten en mensen geloven het klakkeloos (het staat namlijk op het internet). Ik denk dat we ook als bibliotheek en fakkeldragers voor informatievaardigheden hier kritisch mee om moeten gaan. Let wel, dit is geen pleidooi om Web 2.0 los te laten.

    Met dit verslag zie ik volgens mij een begin van een blijvende mede-Mediacentrum blogger. Welkom in de club.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hebben bij de andere uitgeverijen inderdaad het voorbeeld van ThiemeMeulenhoff aangekaart. Maar of dit ook echt indruk maakte kan ik niet inschatten.
    Bij sommige punten van het verhaal van prof. van der Veen had ik ook wel wat vraagtekens, maar wat bij mij vooral is blijven hangen is toch de andere manier waarmee de huidige en toekomstige generatie met informatie en ook privacy omgaan en zullen omgaan, en hoe weinig met name het Onderwijs hierop inspeelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk verslag! Ik hoor uit de opleidingen dat het belangrijk wordt dat studenten informatie leren beoordelen. Dat gebeurt nu nog te weinig. Docenten spelen hier een belangrijke rol in.

    BeantwoordenVerwijderen