donderdag 20 mei 2010

Ding#23

Ik heb het gehaald!!.
Ben vanaf Januari tot en met Mei bijna elke week bezig geweest met de 23 dingen.
Van een aantal zaken was ik al wel op de hoogte en gebruikte ik ook al in meer of mindere mate zoals wiki 's, rss-feeds, googledocs.
Over het algemeen heb ik met plezier de cursus doorlopen en er zijn een aantal zaken die ik zeker (meer) zal gaan gebruiken zoals b.v delicious,
Een aantal zaken vond ik leuk om kennis mee te maken, maar zal ik niet echt iets mee doen.
Waar ik nog wel heel benieuwd naar ben is, en dit heb ik al eerder aangegeven, de implementatie van dit alles binnen het Mediacentrum . Een aantal "dingen" doen we al zoals twitteren, hyves, maar het is goed om als MC een visie te ontwikkelen op welke "dingen" we gaan inzetten en hoe we dat gaan doen. Wat we hierbij ook mee moeten nemen is onze adviesfunctie richting het onderwijs. Zijn er "dingen" waarbij we kunnen adviseren en ondersteunen richting het onderwijs. Ik denk daarbij aan attenderingsmogelijkheden zoals RRS-Feeds .
Zoals gezegd heb ik met plezier de cursus doorlopen, maar er is naar mijn idee nog wel een aandachtspunt :
Met de 2 uur per week die er voor de cursus stond, kwam je er absoluut niet. Er ging veel meer tijd in zitten en dat kwam vooral door het vele lees-en ontdekwerk.
23 dingen was voor mij op sommige punten een eye-opener: Ik had b.v nooit gedacht dat ik het bijhouden van een weblog zo leuk zou vinden!.

Coach Henriette : bedankt, je hebt het allemaal prima begeleidt !.

Ik wil besluiten met deze afbeelding :

maandag 17 mei 2010

Ding #22

Het kan aan mij liggen maar ik kwam in een van de artikelen een woord tegen waar ik nog nooit van had gehoord : webinar.

Fijn was het artikel / blogpost van blogger "Orient Express" waarin hij een heel goede samenvatting geeft van drie Engelstalige artikelen.

Uit de reeks van artikelen haal ik er 1 uit en dat is het artikel van Rick Anderson "Away from the Icebergs".

Het sprak mij aan wat hij zegt over :
-de collectie.
Volgens Anderson is het niet meer nodig om te collectioneren in de traditonele zin van het woord alsof informatie moeilijk te verkrijgen is.
Bovendien verwachten onze klanten toegang tot alles : de digitale collectie van tijdschriften en boeken, blogs, podcasts . Hij ziet hierin een grote kans.
Dit vraagt van mij (en anderen) als collectiemanager een totaal andere kijk op en invulling van de begrippen collectie en collectievorming.
-gebruikersinstructie
Het gaat volgens Anderson niet alleen om trainingen in (informatie)vaardigheden maar ook om alles zo toegankelijk en gemakkelijk mogelijk te maken voor de klant. Bij wijze van spreken met 1 druk op de knop.

Hierbij komt natuurlijk ook de manier van aanbieden van onze producten/ diensten om de hoek kijken.
Dit pleit alleen nog maar meer voor een eigen website. Binnen het huidige Sharenet is dit echt onmogelijk!.

Visie Web. 2.0
Vooral doorgaan met de nieuwe dingen.
En zoals ik ergens las "de tijd van spelen is afgelopen, we gaan nu serieus worden".
Verder verwijs ik naar mijn blogs, waar ik ook al diverse dingen over Web 2.0 heb gezegd. Het zou anders een "herhaling van zetten" worden denk ik.

dinsdag 4 mei 2010

Hoe verder na 23 dingen?

In het Bibliotheekblad van April kwam ik een kleine aankondiging tegen.
Medewerkers van Take5, Bibliotheek Het Markiezaat en Bibliotheek De Meierij hebben samen met Cubiss de praktische toepassingen van de cursus 23 dingen geinventariseerd.
Ook hebben zij gekeken naar varianten op 23 dingen die bibliotheken voor diverse doelgroepen kunnen gebruiken, zoals voor het onderwijs.
Dit alles is gebundeld in de uitgave "Hoe verder na 23 dingen".
De publikatie is gratis te downloaden van de website van de Brabantse Netwerkbibiotheek : http://www.bnbibliotheek.nl/
Ik zag een paar interessante "dingen" voorbij komen.
Zo kwam ik tegen dat de Fontyshogeschool gebruikt maakt van "My LibraryThing" voor de boekenlijsten.
De publikatie bevat zeker een aantal zaken waar we als MC ideeen uit kunnen halen voor de vraag hoe we straks na 31 Mei verder gaan met de implementatie van 23 dingen.

woensdag 21 april 2010

Chaim Potok

Toen ik o.a. via Library Thing lijstjes ging maken kwam ik op het idee om ook een lijst te maken met boeken en verhalen van Chaim Potok.

Deze Joods-Amerikaanse schrijver werd in 1929 geboren en groeide op in New York.
Hij werd rabijn van een gematigde othodoxe (conservative) gemeente in Philadelphia.
Zijn verhalen genieten wereldwijd grote belangstelling en vooral in Nederland was hij in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw heel populair. Zijn laatse boeken kwamen hier zelfs eerder uit dan in de VS.
Hij beschrijft in zijn boeken vooral het orthodox-joodse milieu in New York en ook geeft hij een heldere beschrijving van de spanning tussen traditionele waarden en nieuwe verworvenheden.
Een van zijn boeken "The Chosen " is in 1982 verfilmd.
Ik heb zelf de meeste van zijn boeken gelezen en ook herlezen.
Chaim Potok stierf in 2003 in zijn woonplaats Philadelphia.




Het schilderij is gemaakt naar aanleiding van het boek van Chaim Potok: "My name is Asher Lev". Asher Lev een orthodoxe Jood is, zeer tegen het gebruik van zijn orthodox -joodse milieu in, kunstschilder. Hij schildert o.a. een doek wat zeer veel beroering wekt binnen de joodse gemeenschap : "De Kruisising". In dit schilderij heeft hij zichzelf en zijn ouders verwerkt. Asher Lev raakt hierdoor vervreemd van zijn ouders en de joodse gemeenschap waarin hij leeft, maar blijft desondanks trouw aan zijn geloof.

Hier nog mijn Potok-boekenlijst in My Library Thing

Ding #21

Al bijna aan de eindstreep!.
Nog een paar "dingen" en de cursus zit er alweer op.

Door dit "ding" heb ik wel een paar mooie toepassingen van Web 2.0 zaken gezien.

Afgelopen najaar heb ik samen met een aantal collega's de openbare bibliotheek Zwolle bezocht en dan de lokaties Zwolle Zuid en Stadshagen.
In de Openbare Bibliotheek Zwolle wordt ook in de catalogus gewerkt met de Medialab's-Aquabrowser.
Een heel handig systeem, vooral ook omdat de klant via de woordenwolk ook op andere termen en zoekmogelijkheden wordt gewezen, zijn zoekactie kan verfijnen en ook direct kan zien waar een publikatie zich bevindt.
Wel is het zo dat ik wel vraagtekens heb bij sommige associatietermen in de woordenwolk . Toen ik b.v klezmer intypte bij de openbare bibliotheek van Amsterdam kreeg ik ook termen als ragtime, joy en rondo. Ook muziektermen, maar hebben op zich niets te maken met Klezmer. Dan vraag ik me wel af wat de klant hiermee kan.

My Discoveries in zoeken.bibliotheek.nl : heel handig om je selectie te bewaren en terug te vinden.
Wat ik me wel afvroeg : toen ik in My discoveries een selectie wilde maken met cd's met klezmermuziek kreeg ik geen mogelijkheid om te bewaren of taggen.
Geldt het bewaren en taggen alleen voor een voor boeken?.

Worldcat staat in ons lijstje met databanken.
Misschien een idee om een link van Worldcat in onze eigen catalogus te maken, zodat mensen direct vanuit onze catalogus naar Worldcat kunnen doorlinken.
In Worldcat ook 2 lijstjes gemaakt met spannende boeken en klezmermuziek.
Hier kun je dus ook alle materialen opslaan in een lijst terugvinden.
Verder biedt Worldcat ook veel andere mogelijkheden zoals RSS-feeds.
Worldcat biedt aanzienlijk meer mogelijkheden dan Picarta.
Redenen genoeg lijkt me om Worldcat nog meer te promoten!.

woensdag 14 april 2010

Ding #19 en #20

Ding #19
In het dagblad Trouw stond afgelopen zaterdag een artikel van Antoine Verbij over een Duitse minister die de strijd aangaat met Facebook.
De minister heeft een open brief aan de oprichter van Facebook gestuurd waarin zij een betere bescherming van privacy eist.
De minister vindt het onjuist dat er geld wordt verdient met de persoonlijke gegevens van de gebruiker en zij dreigt zich ook uit Faceboek terug te trekken.
Nu valt men daar in Amerika niet van achterover, maar er dreigt wel schade aan het imago van Facebook.
De wetgeving in Duitsland is in dit soort zaken heel streng, en volgens het artikel moet Facebook zich wel zorgen maken over het Duitse marktaandeel. Op de index voor bedrijfsimago's beleefde het bedrijf een scherpe daling.
Bron : Dagblad Trouw, Zaterdag 10 april 2010.

Dit artikel schoot mij in de gedachten toen ik ding #19 : sociale netwerken ging bestuderen.
Een van mijn grote bezwaren om mij aan te melden bij b.v. hyves of facebook is inderdaad het gebrek aan privacy wat dreigt en dan gaat het niet zozeer om het feit dat men weet dat ik katten leuke beesten vindt.
Maar voor al deze dingen moet je je laten registeren en dan heb je op een gegeven moment geen overzicht meer over wat er met deze gegevens allemaal gedaan wordt.
Zelf ben ik aangemeld voor een Hyves van een oud-collega die nu in Australie woont en werkt.
In het begin was het heel leuk en plaatsten we regelmatig berichten . Maar naarmate de tijd vorderde werden de tussenpozen tussen de berichten wel steeds langer en werd het moeilijker om dit steeds echt bij te houden.

Uit het voorafgaande blijkt al denk ik hoe mijn houding is ten opzichte van dit ding.
Ik zelf zal er eigenlijk geen gebruik van gaan maken.
Ook kan ik me wel vinden in wat Marjolein op haar blog schreef : wie moet je uitnodigen, wie zijn je vrienden?.

Wat de toepassing binnen het Mediacentrum betreft : het Mediacentrum heeft een eigen Hyvespagina, alleen vraag ik me af wat het gebruik hiervan is.
Maar dit zal ook komen omdat we gebonden zijn aan Sharenet en dit absoluut niet geschikt is om dit soort dingen te presenteren. Als het Mediacentrum een eigen website zou hebben,zou dit anders zijn!.


Ding #20.

Een paar leuke (muziek) dingen gevonden.
Hieronder mijn Widget.

23dingen's Profile Page

Ook vond ik het een leuk voorbeeld van de Vlaamse bibliotheken waarin je cd's kunt zoeken en dan gelijk kunt zien waar de cd aanwezig is.
Maar een echte toepassing binnen ons Mediacentrum zie ik nog niet zo.

donderdag 1 april 2010

Tip voor presentatie Mijn bibliotheek in Library thing.

Ik vond de eerste presentatie op mijn weblog van mijn bibliotheek via LibraryThing niet zo mooi en ben wat gaan experimenteren.
Dankzij de tip van mijn coach Henriette heb ik nu een nieuwe presentatie.
Je kunt je presentatie op je blog als volgt aanpassen.
Ga op je site van LibraryThing naar de knop Widget(rechtsboven)
Hiermee kun je op diverse onderdelen je presentatie aanpassen b.v. alleen de covers, alfbetisch etc.
Als je dit gedaan hebt, klik op Refresh en je hebt de presentatie aangepast.
Plak nu de link van de widget in je weblog.

woensdag 31 maart 2010

Lente





Niet alleen mensen zijn bezig met en verlangen naar het voorjaar.
Ook de dieren zijn druk bezig met de voorbereidingen voor dit seizoen.
Hier een voorbeeld van een eekhoorn die, in de achtertuin van mijn ouders, druk bezig is om nestmateriaal te verzamelen!. Helaas moest de pop van jute eraan geloven!.

dinsdag 30 maart 2010

Library Thing en GoogleMaps

Lezers van mijn blog zullen ondertussen wel mijn voorliefde voor de boeken van Henning Mankell hebben ontdekt.
Daarom ook via Library Thing Widget een overzicht van mijn Bibliotheek wat betreft de boeken van deze schrijver.





Om een indruk te krijgen van Ystad, waar zich de verhalen van Inspecteur Wallander afspelen heb ik via Google Maps een indruk kunnen opdoen van deze plaats.
Verder vind ik van allebei “de dingen” best lastig om te kunnen zeggen wat nu direct de toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor het Mediacentrum.
Library Thing zie ik als iets wat we docenten zou kunnen vertellen wat ze zouden kunnen gebruiken voor "hun bibliotheek”
Misschien is het een idee om, wanneer we een eigen site zouden hebben via Librarything for Libraries b.v. onze aanbevelingen of toptien boek te laten zien.

Van GoogleMaps vind ik het nog wat lastiger . Ik kan me eigenlijk alleen iets voorstellen bij het voorbeeld van de Vlaamse bibliotheken waarbij je opgenomen bent in Google Maps en dan met vermelding van b.v. openingstijden en adresgegevens. Fenny gaf al aan dat de OB-Zwolle hier ook al gebruik van maakt.

Niet ieder “ding” heeft naar mijn idee direct een toegevoegde waarde die ingezet zou kunnen worden in en voor het Mediacentrum.

woensdag 17 maart 2010

You-tube en Podcasts

YouTube en podcasts.

Turnen van Janneke


Toen ik in YouTube ging zoeken vond ik ook een filmpje dat mijn zwager gemaakt heeft.
Het gaat om een turnwedstrijd waaraan mijn nichtje deelnam in Beekbergen.
Vooral voor de familie en vrienden heel leuk om te zien.
Binnen het onderwijs en ook binnen het Mediacentrum zie ik wel verschillende mogelijkheden .
-opnemen van lessituaties of college’s
-instructiefimpjes (zoals Greta ons heeft laten zien met betrekking tot de databanken).
-rondleidingen met uitleg.
Ook zit ik te denken aan het opnemen in het Mediacentrum van bepaalde activiteiten zoals workshops of evenementen die organiseerd worden.
Ik zie vooral mogelijkheden die een duidelijk doel hebben. Want ik als ik sommige filmpjes op You-tube bekijk dan zie ik een hoog “fungehalte” (ook niets mis mee natuurlijk.)
Jammer dat ik Bibliotube niet kon openen. Kreeg alleen de opmerking “It Works”. Maar niet dus.

Podcasts

Vanuit mijn interesse in joodse cultuur heb ik een hele leuke Amerikaanse podcast gevonden van en over klezmermuziek.
http://klezmerpodcast.com/

Mogelijkheden voor het Mediacentrum zie ik vooral (net als bij de YouTube) in het registreren van workshops of evenementen. Dichters of schrijvers die voordragen uit eigen werk, lezingen die gegeven worden of andere evenementen.
Wat ik me wel afvroeg toen ik de podcasts van DOK-Delft en Waterweg bekeek/beluisterde hoe vaak dit bijhouden wordt. Ik zag dat er nogal veel tijd tussen de diverse opnames zat.

vrijdag 12 maart 2010

Instant messaging en online kantoortoepassingen

Instant messaging.


Zelf heb ik eigenlijk geen ervaring met b.v. Live Messenger of andere Instant Messaging.
Maar waar ik voor het Mediacentrum wel heel veel mogelijkheden zie is de chatfunctie met klanten.
Er zit in Questionpoint ook een chatfunctie. Zouden we deze ook kunnen gaan gebruiken ?
De grote voordelen van chatten zouden we zeker in kunnen zetten voor het Mediacentrum : het geeft direct persoonlijk contact met je klant en kun je direct reageren op de klant.
Ook vond ik van belang wat in het rapport van Rob Coers wordt aangegeven : “dat programma’s zoals Cha-Cha slimme medewerkers inzet die over grote passie beschikken voor en de commerciĆ«le waarde inzien van zoeken en vinden. Zo wordt de scheidslijn tussen bibliothecaris en leek wel heel vaag”.
Het is daarom volgens mij van belang dat we als Mediacentrum deze mogelijkheid voor een (nog) betere dienstverlening niet laten liggen.


Online kantoortoepassingen.

De toepassing Google-Docs kende ik omdat ik met Greta via Google Docs aan stuk over collectiebeleid heb gewerkt.
Het grote voordeel van Google-Docs vond (en vind ik nog steeds) dat je gezamenlijk, maar wel onafhankellijk van elkaar kunt werken.

https://docs.google.com/Doc?docid=0ARi5j5qmKBWDZGY2dGs5ZnBfMWY1d3NzYnAz&hl=en

Onder deze link zit een google-docs document wat ik gemaakt heb over Henning Mankell. De gegevens heb ik oa uit Wikipedia gehaald.

donderdag 11 maart 2010

Schrik!

Toen ik afgelopen maandag in mijn blog wilde gaan werken, lukte dit niet.
Als ik mijn blog wilde openen, sloeg het als het ware "op hol" en ik kreeg ook een ander adres. Ik werd als het ware omgeleid.
Het bleek dat dit kwam, door een gadget wat ik binnengehaald had met html/javascript.
Gelukkig is het inmiddels allemaal opgelost door Rob en kan ik weer doorgaan met mijn blog.
Toch uitkijken met wat je binnenhaald!.

maandag 8 maart 2010

"Video in het Onderwijs".

Op Donderdag 4-3 werd er door een aantal collega’s een themamiddag georganiseerd over het onderwerp “Video in het onderwijs".
Ik heb tijdens deze middag aan 2 workshops deelgenomen.
Allereerst een workshop van Thom Visscher over Surfmedia.
In het kort werd verteld wat er in Surfmedia te vinden is en hoe je het beste kunt zoeken.
Ook kregen we de tijd om zelf ook hiermee aan de slag te gaan .
Er waren een aantal dingen die ik niet wist en toch heel handig waren om te gebruiken o.a het plaatsen van favorieten en het zelf samenstellen van collecties.
Helaas was de tijd veel te kort om b.v. nog aan de slag te gaan met de virtuele snijmachine

De tweede workshop was een presentatie over Ed*It door Doeke Talma, redactrice bij Ed*It.
Ed*It is een compleet online onderwijsplatform voor zowel Basis, Voortgezet als Middelbaar Onderwijs. In Ed*It is er een veilige toegang tot tienduizenden originele video’s, film-en geluidsfragmenten, artikelen en foto’s. Bijna alle materialen zijn afkomstig van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Het voordeel van Ed*It boven het veelgebruikte Teleblik is dat in Teleblik hele fragmenten of afleveringen worden aangeboden en je zelf nog aan de slag moet met snijden etc.
Ed*It heeft dit al gedaan.
Struikelblok bij een aantal deelnemers was dat Ed*It per leerling 1,85 euro betaald moet worden en aardig commercieel is , terwijl toegang tot Teleblik gratis is.
Als reden hiervoor werd opgegeven dat Ed*it al heel veel voorwerk doet en daarvoor betaald moet worden.
Maar tijdens de workshop werd wel aangegeven dat wellicht voor Pabo’s en Lerarenopleidingen de toegang ook gratis wordt omdat het dan in een opleidingssituatie gebruikt wordt en toekomstige leraren hiermee kennis kunnen/ moeten maken.
Wanneer we als Mediacentrum gemakkelijk en gratis toegang zouden krijgen tot dit materiaal zou dit zou een mooie aanvulling zijn op de digitale collectie.

woensdag 3 maart 2010

Leestip!


Dit is de echte laatste Wallander.
In een adem uitgelezen.
Een echte aanrader!

Twitter en Wiki's

Om te beginnen stuitte ik op het probleem dat ik niet in onze 23dingen WIKI kon komen, ondanks het invoeren van de aangegeven inloggegevens. Hebben meer mensen dit probleem? Ik was van plan om even te gaan experimenteren, maar dat is me nog niet gelukt.

Ik heb als collectiemanager niet zo'n positieve ervaring met WIKI's. Een paar jaar hebben we als collectiemanagers een collectiewiki gemaakt voor ons collectiebeleid , maar helaas is deze wiki gehacked waardoor het onmogelijk was om hiermee verder te gaan. En dat heeft mijn visie op een Wiki wel een beetje beĆÆnvloedt. Een groot voordeel vond ik wel dat je gezamenlijk en onafhankelijk van elkaar aan een stuk kon werken. Dit kan natuurlijk binnen een teamsite ook, als je daarvoor de rechten heb.
Verder zijn er voor mij wel een aantal zaken waaraan je moet denken als je een WIKI inzet in een bibliotheek- of onderwijssituatie. Er is kans op beperkte , eenzijdige of foutieve informatie en ook op extreme informatie. Dit wordt ook in een van de artikelen genoemd.
Daarom lijkt me (zoals ook al aangegeven in dit artikel) een moderator geen overbodige luxe.
Wel zijn er natuurlijk genoeg goede mogelijkheden om een WIKI in te zetten voor de bibliotheek .
Een leuk en goed voorbeeld vond ik de wiki van de OB-Deventer.
Deze wordt ingezet als informatie-en promotiemiddel. Het grote voordeel is dat iedereen er actief erbij betrokken wordt en een bijdrage kan leveren.
Ook intern kan het natuurlijk gebruikt worden voor bepaalde projecten en dan met name voor de kennisdeling en uitwisseling : zie onze collectiewiki.
Maar voorwaarde is natuurlijk wel dat de wiki’s niet gehacked kunnen worden!.

Een tweede ding was het Twitteren.
Dit wordt ook al ingezet in het Mediacentrum als communicatiemiddel voor korte, actuele informatie.
Maar ik heb zelf nog niet de behoefte om volger te worden, alleen al vanwege het feit dat ik de
hele dag mijn mobieltje aan zou moeten hebben. Misschien een beetje een flauw excuus, maar voor mij speelt het wel.

Zo halverwege de cursus hebben we kennisgemaakt met heel veel web 2.0 mogelijkheden om in te zetten . Waar ikzelf wel behoefte aan zou hebben is aan een bepaald beleid en visie vanuit het Mediacentrum. Welke middelen zetten we in , waarom zetten we het in en voor wie zetten we het in.

dinsdag 23 februari 2010

Privacy

Om te beginnen is het me gelukt om een mooie wolk te maken van al mijn Deliciousbookmarks.

Maar ik ga me , naarmate de cursus vordert wel afvragen hoe ik om moet gaan met de privacy. Om te beginnen kwam ik via google al verschillende dingen zaken van mijn weblogs tegen. Nu heb ik op zich daar niet zoveel bezwaar tegen, maar ik kan me voorstellen dat dit wel een punt is om rekening mee te houden. Een account voor Flickr, Twitter, Hyves etc. zijn heel gauw gemaakt, maar dat maakt het voor mij wel lastiger en onoverzichterlijker op wat ik wel en niet openbaar wil hebben .
Ik wil zelf per ding de aandacht voor privacy zeker in het achterhoofd houden. Dat kan inhouden dat ik b.v. ervoor kies om geen eigen account te nemen.
De 23 onderwijsdingen (variant van de 23 dingen, speciaal gericht op het voortgezet onderwijs) heeft als "ding"oa. privacy opgenomen. Misschien iets om ook bij onze "23 dingen" dit aan bod te laten komen?.

woensdag 17 februari 2010

Vakliteratuur

Ik zag een aankondiging in het nieuwste nummer van de Informatieprofessional.
Daarin in een kort artikel ingegaan op 21e-dingen.nl. Ontwikkeld door oa. Margreet van den Berg, in opdracht van de SURF-academy.
21e-dingen.nl is een blended learning cursus over ICT-tools (e-dingen). Doelstelling van de cursus is docenten in het Hoger Onderwijs handvatten te geven om 23-dingen in te zetten voor eigen gebruik en in hun lespraktijk
.http://www.21edingen.nl/
Ik heb de link toegevoegd voor meer informatie

vrijdag 12 februari 2010

Beurs Onderwijs en ICT 2010


Op 11 februari zijn Ineke en ik naar de jaarlijkse beurs “ICT en Onderwijs” in Utrecht geweest.
Er waren veel leveranciers van software, digiborden, kopieerapparaten en administratieve systemen, maar onze aandacht ging vooral uit naar digtitale producten van de Educatieve uitgeverijen.
Voor ons als Mediacentrum vormt het een probleem dat steeds meer schoolmethoden digitaal worden aangeboden, maar dat we dit als Mediacentrum niet kunnen aanbieden omdat de studenten een persoonlijke licententie moeten kopen voor software die alleen op een bepaalde PC kan draaien. Het is dus niet mogelijk dit als Mediacentrum voor een hele groep studenten aan te bieden, tenzij er een docentenlicentie wordt gekocht. Maar ook dat gaat dan buiten het Mediacentrum om. Hetzelfde geldt voor de software voor de smartboards voor het basisonderwijs.
We hebben op de beurs diverse uitgeverijen dit probleem voorgelegd , maar het was om te beginnen een hele klus om uit te leggen wat we bedoelden. Eigenlijk had geen van de uitgeverijen een goed antwoord op onze vraag.
Het is ons wel duidellijk geworden dat we als enkele Hogeschool weinig kunnen beginnen in de onderhandelingen met de uitgeverijen ten aanzien van dit probleem.
Het zou goed zijn als b.v, op SHB-niveau dit probleem wordt opgepakt zodat dit gezamenlijk als Hogescholen dit kunnen aankaarten bij de uitgeverijen .
Verder was er een inspirerende presentatie van Wim Veen, prof. E-learning van de TU .Delft. Zijn presentatie was getiteld : “ Nieuwe media : van boek tot Ecloud”. Hij gaf o.a. aan hoe we de toekomstige generatie kunnen blijven motiveren door in te spelen op de manier zoals zij informatie tot zich nemen. Volgens Prof. Veen neemt de toekomstige generatie informatie tot zich via de virtuele werkelijkheid, games, en ook heel belangrijk via netwerken of communities. Men raadpleegd geen deskundige of handleiding meer voor de oplossing van een probleem maar b.v via internetfora (netwerken) legt men het probleem aan anderen voor die dan met een oplossing komen. Hij stelde ook vast dat met name het onderwijs nog slecht op deze ontwikkelingen inspeelt en dat komt de motivatie van de toekomstige generatie ten aanzien van het onderwijs niet ten goede.
Ook betoogde hij dat voor b.v voor bedrijven niet diploma’s het belangrijkste zijn maar je passie, wat je kunt betekenen voor een bedrijf of organisatie (je toegevoegde waarde) je flexibiliteit en je netwerken.
Het was goed om op deze beurs rond te kijken en zo op de hoogte te blijven van allerlei nieuwe ontwikkelingen.

woensdag 10 februari 2010

Delicious

Het heeft even wat moeite gekost, maar het is gelukt om met een eigen deliciousaccount een aantal van mijn favorieten te ordenen. Ook zijn ze het gemakkelijk terug te vinden door de button. Dus in de eerste plaats vooral gemakkelijk voor mijzelf. Je kunt naast het ordenen nu bekijken wat interessante sites er zijn die dezelfde tags hebben en zo als het ware een netwerk opbouwen.
Wat betreft de de toepassingen voor het Mediacentrum zie ik niet zo snel wat dat zou kunnen zijn. Het kan zijn dat docenten op deze mogelijkheid gewezen wordt als ze vragen hoe ze hun favorieten zouden kunnen ordenen en gemakkelijk overal kunnen raadplegen.
Voor wat betreft de toepassingen in het onderwijs: ik las in het nieuwste Bibliotheekblad een artikel over 23 onderwijsdingen . Dit is een aangepaste vorm van de 23 dingen die door de OBD wordt aangeboden aan docenten in het onderwijs in Overijssel . Een van de ervaringen was dat voor de electronische leeromgeving verschillende dingen uit de 23 onderwijsdingen terugkomen en de deelnemers ook aansprak omdat ze er iets mee konden vanuit de onderwijspraktijk. Men zag vooral mogelijkheden voor toepassingen van o.a. screencast, podcast en vodcast omdat deze heel goed aansluiten bij de huidige beeld-en geluidscultuur. Twitter en delicious vond men juist minder interessant omdat leerlingen nauwelijks interesse hebben in deze toepassingen.

woensdag 3 februari 2010

Mijn visie op toepassing van Web 2.0

Ik ben nu een aantal weken bezig met de 23 dingen en ik vind het nog steeds erg leuk en interessant.
De vraag is wat je ermee moet en kunt in de bibliotheek.
Ik heb al eerder aangegeven dat er naar mijn gevoel ook zaken tussen zitten voor de "fun" en niet zozeer om die in te zetten in de bibliotheek.
Het Weblog. Dit is iets wat we als Mediacentrum heel goed kunnen gebruiken om informatie uit te wisselen zowel intern als extern. Ik heb al verschillende Mediatheekweblogs gezien waarin het blog wordt gebruikt als communicatie en pr. middel voor externen.
Intern kan het heel goed ingezet worden voor het uitwisselen van kennis, informatie, verslagen van b.v. congressen, bezoeken etc. Kortom wat voor collega's van belang kan zijn en dat zij ook weten waar iedereen mee bezig is.
Het tweede wat naar mijn idee goed ingezet zou kunnen worden is RRS-feed. Van belang voor jezelf om bij te blijven op je vakgebied maar ook als attenderingsinstrument voor b.v.docenten.
Wat betreft fotoverwerken (het laatste ding) zie ik toch mee als "fun". Wat ik me nog wel voor kan stellen is het te gebruiken voor de opzet van een digitale rondleiding.

maandag 1 februari 2010

Foto bewerken


Winter 2009-2010.

Een winter om niet snel te vergeten.

Vandaar deze opgepimpte foto.
Ik heb dit gedaan met Fotoaanpassen.nl
Erg gemakkelijk in het toepassen.

vrijdag 29 januari 2010

Slideshow

Ik kon het niet laten!
Ik heb een slideshow van katten op mijn blog gezet.
Gaat ook heel gemakkelijk met de knop Blog this

woensdag 27 januari 2010

Gelukt!


Afbeelding 273
Originally uploaded by net23dingen


Het is gelukt!. Ik heb vanuit Flickr rechtstreeks een foto op mijn blog kunnen zetten.

Dank je wel Greta!

Wat ik me nog wel even afvroeg is of je meerdere foto's in een keer op je blog kunt zetten.

Ik blijf het proberen!.

Ding #6 en 7

Ik heb inmiddels al wat met wat met Flickr geexperimenteerd.
Op zich heel leuk, maar ik heb wel een paar opmerkingen.
Bij de beschrijving van Flickr in "De Dingen" kreeg ik het gevoel van een overload aan mogelijkheden en informatie. Er zaten een paar mogelijkheden bij waarvan ik (maar dat is persoonlijk) niet echt het directe nut van inzag.
Wat ik ook lastig vond is het terugvinden van mijn foto's.
Wel vond ik interessant om te lezen hoe je Flickr zou kunnen gebruiken binnen het Mediacentrum : zoals digitale rondleiding, promotieactiviteiten etc.
Ook heb ik geprobeerd om direct vanuit Flickr foto's in mijn blog te plaatsen, maar ik ben er nog niet uit hoe dat moet. Ik blijf het proberen!.

maandag 25 januari 2010

Flickr










Om een onderwerp te vinden voor het kiezen van foto's uit Flickr was niet zo moeilijk. Afgelopen Zaterdag ben ik in de Fundatie naar de tentoonstelling van Marte Roling geweest.
Ik kon op Flickr een aantal foto's vinden over deze tentoonstelling.
De tentoonstelling heet "Portretten van een liefde". Het zijn 60 portretten van de in 2005 overleden partner van Marte Roling : Henk Jurriaans.
Daarnaast heeft ze ook, zoals je hier kunt zien een aantal "stillevens" gemaakt die ook tentoongesteld worden.
Ik vond het erg de moeite waard om deze tentoonstelling te gaan bekijken.
Woensdagmiddag geeft Marte Roling zelf een rondleiding in de Fundatie.

donderdag 21 januari 2010

Op naar de volgende dingen

Zojuist heb ik mijn tijdsaanduiding aangepast.
Want het leek net alsof ik al om 6.00's -ochtends aan het bloggen was. Nu vind ik het weblog best leuk , maar niet zo vroeg in de ochtend!.
De rss-feeds vond ik erg leuk en leerzaam om op te zoeken.
Nu kende ik de rss-feeds natuurlijk wel , maar om nog eens allemaal op een rijtje te krijgen is natuurlijk nooit weg.
Heb ook daarom ook geen echte blogs gevonden, waarvan ik het bestaan niet afwist.
Het is voor mij echt een attenderingsinstrument.

Volgende week weer nieuwe dingen!.

maandag 18 januari 2010

Ding # 4 en 5


Ik ben bezig geweest met het toevoegen van Rss-feeds via Google-reader.
Eerst wilde ik dit proberen via Netvibes, maar zoals ik aangaf, kon ik het instructiefimpje van Netvibes heel slecht verstaan.
Ik heb een leuk aantal Rss-feeds gevonden.
Aan mijn lijst is nu b.v ook toegevoegd de Onderwijsnieuwsdienst.
Vandaag ben ik bezig geweest om via Blogsearch een aantal interessante weblogs te vinden.
Dit is ook gelukt en heb deze ook toegevoegd aan mijn Google-reader.
In Google-reader kun je mappen maken waarin je de RSS-feeds kunt onderbrengen. Dit vergemakkelijkt het zoeken.
Een nu de Google-reader elke dag raadplegen!!
Misschien een idee om een algemeen Mediacentrum Weblog te maken, waarop mensen zich kunnen abonneren?.

Volgens Engelse geleerden was het vandaag de meest deprimerende (maan)dag van het jaar : Kerst en de Kerstvakantie zijn weer voorbij, de goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn ook alweer vergeten en het weer is ook erg saai.

Maar eerlijk gezegd was het vandaag zo beroerd nog niet !

vrijdag 15 januari 2010

Spelevaren

Ik ben een beetje aan het spelen geweest met oa. het sjabloon en heb geprobeerd om het youtubefimpje in mijn blog te plaatsen volgens de gebruiksaanwijzing die Patrick heeft gemaakt.
Dat laatste is me tot nog toe niet gelukt, maar ik blijf het proberen.
Volgende week weer verder met de 23 dingen.
Ik vind het wel heel leuk om de dingen uit te proberen.
Inmiddels heb ik ook de RSS-feeds verzameld en ondergebracht door middel van Google Reader.
Ik wilde eerst NetVibes proberen, maar ik had heel veel moeite om het instructiefilmpje te verstaan.

woensdag 13 januari 2010

Youtube filmpje.

http://www.youtube.com/watch?v=jEjUAnPc2VA

Hier is een heel leuk youtube filmpje genaamd : Pigeon impossible.
Ik hoop dat ik het goed heb gedaan!.

dinsdag 12 januari 2010

Templates

Ik zie bij diverse collega's prachtige templates voorbij komen die het weblog nog mooier kunnen maken.
Hoe vind ik deze templates en hoe kan ik ze precies gebruiken in mijn weblog?

maandag 11 januari 2010

Vraagje

Ik zou mijn foto bij de fotogallerij van de volgers willen zetten.
Weet iemand hoe dit moet?.
Ik heb al verschillende dingen geprobeerd, maar kwam er niet uit.

donderdag 7 januari 2010

Punt #3

De eerste drie dingen zitten er (bijna) op.
Het maken van een blog is tot nu toe goed gegaan en was gemakkelijker dan ik had gedacht!.
Ik weet alleen niet of het echt iets voor mij is om alles wat ik doe of denk in een weblog te zetten.
Maar het gaat er mij om dat ik ermee heb kennisgemaakt en weet wat de mogelijkheden zijn. Dat is voor mij het belangrijkste.
Inmiddels wilde ik al aan de slag met de RSS-feeds, maar dat mag pas a.s. Maandag heb ik begrepen!.
Dit onderdeel spreekt me wel aan, vooral als informatiebemiddelaar!.
In overleg met mijn gewaardeerde coach Henriette stel ik voor om in ieder geval zo halverwege "de dingen" als groepje eens een keer bijelkaar te komen om te kijken hoe iedereen het ervaart en ervaringen uit te wisselen.
Wat vinden jullie?.

dinsdag 5 januari 2010

We vorderen gestaag!!.

Het is niet te geloven, maar dit is alweer mijn derde berichtje!.
Ditmaal is de opdracht om een link te maken naar een website.
Twee keer raden wat voor soort website dit wordt!!.

http://http://www.dekattensite.nl/html/hvekindex.html

Heerlijk buffet.


We hebben net een een inleiding gehad van Rob Coers die ons van allerlei over de 23 dingen heeft vertelt.

Na een heerlijk buffet, waaraan veel collega's hadden meegewerkt, gingen we van start.

Dit is nu mijn tweede bericht.

Ik zal proberen om een afbeelding bij dit bericht te maken.

Kijken of het lukt!!.


Net's eerste blog

Dit is mijn eerste blog.
Heel spannend en ik ben benieuwd hoe het er allemaal eruit komt te zien.
Ik heb als mijn eerste blognaam Cats gekozen, omdat de kat mijn favoriete huisdier is.