donderdag 20 mei 2010

Ding#23

Ik heb het gehaald!!.
Ben vanaf Januari tot en met Mei bijna elke week bezig geweest met de 23 dingen.
Van een aantal zaken was ik al wel op de hoogte en gebruikte ik ook al in meer of mindere mate zoals wiki 's, rss-feeds, googledocs.
Over het algemeen heb ik met plezier de cursus doorlopen en er zijn een aantal zaken die ik zeker (meer) zal gaan gebruiken zoals b.v delicious,
Een aantal zaken vond ik leuk om kennis mee te maken, maar zal ik niet echt iets mee doen.
Waar ik nog wel heel benieuwd naar ben is, en dit heb ik al eerder aangegeven, de implementatie van dit alles binnen het Mediacentrum . Een aantal "dingen" doen we al zoals twitteren, hyves, maar het is goed om als MC een visie te ontwikkelen op welke "dingen" we gaan inzetten en hoe we dat gaan doen. Wat we hierbij ook mee moeten nemen is onze adviesfunctie richting het onderwijs. Zijn er "dingen" waarbij we kunnen adviseren en ondersteunen richting het onderwijs. Ik denk daarbij aan attenderingsmogelijkheden zoals RRS-Feeds .
Zoals gezegd heb ik met plezier de cursus doorlopen, maar er is naar mijn idee nog wel een aandachtspunt :
Met de 2 uur per week die er voor de cursus stond, kwam je er absoluut niet. Er ging veel meer tijd in zitten en dat kwam vooral door het vele lees-en ontdekwerk.
23 dingen was voor mij op sommige punten een eye-opener: Ik had b.v nooit gedacht dat ik het bijhouden van een weblog zo leuk zou vinden!.

Coach Henriette : bedankt, je hebt het allemaal prima begeleidt !.

Ik wil besluiten met deze afbeelding :

maandag 17 mei 2010

Ding #22

Het kan aan mij liggen maar ik kwam in een van de artikelen een woord tegen waar ik nog nooit van had gehoord : webinar.

Fijn was het artikel / blogpost van blogger "Orient Express" waarin hij een heel goede samenvatting geeft van drie Engelstalige artikelen.

Uit de reeks van artikelen haal ik er 1 uit en dat is het artikel van Rick Anderson "Away from the Icebergs".

Het sprak mij aan wat hij zegt over :
-de collectie.
Volgens Anderson is het niet meer nodig om te collectioneren in de traditonele zin van het woord alsof informatie moeilijk te verkrijgen is.
Bovendien verwachten onze klanten toegang tot alles : de digitale collectie van tijdschriften en boeken, blogs, podcasts . Hij ziet hierin een grote kans.
Dit vraagt van mij (en anderen) als collectiemanager een totaal andere kijk op en invulling van de begrippen collectie en collectievorming.
-gebruikersinstructie
Het gaat volgens Anderson niet alleen om trainingen in (informatie)vaardigheden maar ook om alles zo toegankelijk en gemakkelijk mogelijk te maken voor de klant. Bij wijze van spreken met 1 druk op de knop.

Hierbij komt natuurlijk ook de manier van aanbieden van onze producten/ diensten om de hoek kijken.
Dit pleit alleen nog maar meer voor een eigen website. Binnen het huidige Sharenet is dit echt onmogelijk!.

Visie Web. 2.0
Vooral doorgaan met de nieuwe dingen.
En zoals ik ergens las "de tijd van spelen is afgelopen, we gaan nu serieus worden".
Verder verwijs ik naar mijn blogs, waar ik ook al diverse dingen over Web 2.0 heb gezegd. Het zou anders een "herhaling van zetten" worden denk ik.

dinsdag 4 mei 2010

Hoe verder na 23 dingen?

In het Bibliotheekblad van April kwam ik een kleine aankondiging tegen.
Medewerkers van Take5, Bibliotheek Het Markiezaat en Bibliotheek De Meierij hebben samen met Cubiss de praktische toepassingen van de cursus 23 dingen geinventariseerd.
Ook hebben zij gekeken naar varianten op 23 dingen die bibliotheken voor diverse doelgroepen kunnen gebruiken, zoals voor het onderwijs.
Dit alles is gebundeld in de uitgave "Hoe verder na 23 dingen".
De publikatie is gratis te downloaden van de website van de Brabantse Netwerkbibiotheek : http://www.bnbibliotheek.nl/
Ik zag een paar interessante "dingen" voorbij komen.
Zo kwam ik tegen dat de Fontyshogeschool gebruikt maakt van "My LibraryThing" voor de boekenlijsten.
De publikatie bevat zeker een aantal zaken waar we als MC ideeen uit kunnen halen voor de vraag hoe we straks na 31 Mei verder gaan met de implementatie van 23 dingen.